hrvatskijezik

hrvatski jezik za srednje škole
 
Početna stranicaPočetna stranica  PortailPortail  FAQFAQ  PretraľnikPretraľnik  RegistracijaRegistracija  ČlanstvoČlanstvo  Korisničke grupeKorisničke grupe  Login  

Share | 
 

 Struktura umjetničkog teksta

Go down 
Autor/icaPoruka
Admin
Admin
Admin

Broj postova : 483
Age : 54
Registration date : 14.07.2007

PostajNaslov: Struktura umjetničkog teksta   uto srp 17, 2007 11:03 am

Antun Gustav Matoš (1375. - 1914.)
JESENJE VECE
Olovne i teške snove snivaju
Oblaci nad tamnim gorskim stranama;
Monotone sjene rijekom plivaju,
Žutom rijekom među golim granama.
Iza mokrih njiva magle skrivaju
Kućice i toranj; sunce u ranama
Mre i motri kako mrke bivaju Vrbe,
crneći se crnim vranama.
Sve je mračno, hladno; u prvom sutonu
Tek se slute ceste, dok ne utonu
U daljine slijepe ljudskih nemira
Samo gordi jablan lisjem suhijem
Šapće o životu mrakom gluhijem
Kao da je samac usred svemira.

Obratite pažnju na različite slojeve od kojih se sastoji ovaj umjetnički tekst: glasovni, znacenjski, predmetni (pod kojim se podrazumijeva onaj niz "predmeta" na koji upućuju riječi pjesme). Obratite posebnu pažnju
- na glasovne figure (asonance i aliteracije) koje povezuju riječi na njihovom glasovnom nivou i daju im izrazito eufonijski karakter;
- na koherentnost (medusobnu usklađenost) značenja svih onih riječi koje upućuju na poznu jesen i ostvaruju ucjelovljenu sliku jednog pejzaza u poznu jesen.
Obratite pažnju na razvoj misaone sadržine. Šta se izražava u prve tri strofe, a šta u posljednjoj strofi? U kom smislu se slika u posljednjoj strofi javlja kao simbol? Simbol čega?
STRUKTURA (latinski structure, gradnja, građevina) označava svaki sklop različitih elemenata međusobno tako čvrsto povezanih da čine jednu jedinstvenu cjelinu; ti element! grade cjelinu, a u isto vrijeme su i sami odredeni prirodom, smislom i funkcijom te cjeline. Takvu organizaciju ima i umjetnički tekst: njega čine različiti elementi (glasovi riječi, značenja riječi, rečenički sklopovi, kao i oni predmeti i pojmovi na koje te riječi i rečenice upućuju). A ti elementi su često tako povezani da čine i formalnu i smisaonu cjelinu teksta. U isto vrijeme, svaki od tih elemenata određen je samom prirodom cjeline koju gradi: njegov smisao zavisi od smisla cjeline. Zato se govori o arhitektonici knjizevnog djela, tj. o stvaralački oblikovanoj i cjelovitoj gradevini riječi i njihovih značenja.
EUFONIJA (grčki, milozvučje) označava skladnu glasovnu organizaciju teksta, zbog koje riječi dobijaju posebnu zvuovnu vrijednost, a često i jedan skoro muzički kvalitet.To se postiže različitim oblicima glasovnog ponavljanja: asonancom (višestrukim ponavljanjem istih samoglasnika), aliteracijom (višestrukim ponavljanjem istih ili sličnih suglasnika), zatim rimom, kao i nekim drugim posebnim ritmičkim oblicima. Po toj težnji da ostvari eufonijski sklad riječi umjetnički tekst se bitno razlikuje od tekstova druge vrste. Medutim, to ga ipak ne približava mnogo muzici, jer se muzičko djelo ostvaruje čistim tonovima, dok se književno djelo ostvaruje riječima, koje osim zvuka imaju i unaprijed data značenja.
PJESNIČKA SLIKA označava ono jedinstvo predmeta koje je ostvareno riječima pjesme i zbog kojeg takva pjesma lici na umjetnicku sliku: pjesnicki pejzaz, na primjer, zaista cesto lici na pejzaz koji ja naslikao jedan slikar. Osim toga, kao i slikareva slika, i pjesnička slika je zapravo "slika" jednog posebnog raspoloženja, koje je u vanjskim stvarima našlo adekvatan umjetnički izraz unutarnjeg, duševnog stanja. Medutim, dok je slikareva slika ostvarena u vidljivom mediju, bojom i crtežom, pjesnikova slika je ostvarena riječima i zato nema vizuelni karakter. Ali ona zato može "naslikati" i ono što se zapravo ne može vidjeti. (U Matoševu sliku jesenje večeri ušle su i one "kućice i toranj" koje su skrivene u magli!)
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://hrvatskijezik.forumcroatian.com
 
Struktura umjetničkog teksta
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
hrvatskijezik :: 1 RAZRED :: 1 RAZRED-
Forum(o)Bir: